Genieten van een buikvriendelijk kerstdiner: Tips voor een feest zonder buikpijn

De feestdagen staan voor de deur, beladen met heerlijke avondjes, chique dinertjes en cadeautjes. Het is de tijd van rennen, vliegen en vooral veel eten, vergezeld van een goed glas (of een fles ;-)). Maar wat als die gezellige festiviteiten resulteren in een buik die aanvoelt alsof je al maanden zwanger bent? Of als december je dwingt tot frequente wc-bezoekjes, of juist het tegenovergestelde?
Midden in het feestgedruis slaat het ongemak toe. Maar waar komt die buikpijn vandaan, en belangrijker nog, wat kunnen we eraan doen?
Tijdens de feestdagen lijken darmklachten ineens onvermijdelijk. Het antwoord op de vraag waarom je juist nu klachten krijgt, is eigenlijk simpel: we overtreden alle regels van een gezond darmdieet.
Helaas, er is geen magische oplossing of life hack om dit te voorkomen; we doen het zelf. Tijdens deze periode eten we meer, en vooral ook dingen die onze darmen minder goed verdragen.

Voedingsovergevoeligheden tijdens de Feestdagen

Als je darmklachten tijdens de feestdagen een terugkerend probleem zijn, is het belangrijk om te onderzoeken of voedingsovergevoeligheden een rol spelen. Een ontlastingsonderzoek kan inzicht geven in mogelijke spijsverteringsproblemen, terwijl bloedtests voedingsovergevoeligheden aan het licht kunnen brengen. Echt een goed idee om dit voor jezelf helder te hebben, zodat je de volgende kerst veel rustiger en minder opgeblazen kunt doorkomen (maar ook de paasdagen, het festivalseizoen, en de oogstfeesten :-)).

Voedingsmiddelen die vaak klachten veroorzaken

Er zijn een hoop voedingsmiddelen die je darmen kunnen triggeren, daar is lang niet altijd een pijl op te trekken. In mijn praktijk zie ik echter wel een aantal triggers die steeds terugkomen en bij veel mensen een probleem zijn. Denk aan tarwe & gluten, zuivel, eieren, soja, noten & pinda’s, histamine, suiker en alcohol. En laat dat nou net de voeding zijn die we met kerst massaal naar binnen werken….

Dus….Hoe kunnen we buikklachten voorkomen…

Ik zei het al, er bestaat helaas niet een magische truc om je darmen ineens tot rust te brengen, zeker als je al spijsverteringsklachten had. Wel kun je het leed wat verzachten door:
Minder eetmomenten: Beperk het constant snoepen van kerstlekkernijen en kies voor 2-3 gezonde maaltijden per dag om je darmen wat rust te gunnen. Neem dan die kerstlekkernijen tijdens of meteen na die maaltijden. Zo eet je wel lekkers, maar loop je niet de hele dag door de grazen.
Tarwe&gluten: misschien lukt het om dit kerstdiner het mandje stokbrood vooraf onaangeroerd te laten en in plaats daarvan wat olijven of gestoomde groenten te eten. We eten al zo veel gluten tijdens de feestdagen: banketstaven, appelflappen, oliebollen, kerstbrood….. Je buik wordt hier niet blij van.
Minder Suiker & Alcohol: Helaas, suiker en alcohol zijn vaak boosdoeners. Matig je inname om darmklachten te verminderen.
Ontspanning: Na het diner een korte wandeling maken kan de spijsvertering bevorderen. Ook ontspanningsoefeningen kunnen helpen om stress en spanning te verminderen.
Eet meer groenten: Vergeet niet de groenten tijdens feestelijke diners. Vezelrijke groenten ondersteunen een gezonde spijsvertering.
Bittere kruiden: Integreer bittere kruiden zoals tijm, rozemarijn, gember en curcuma in je maaltijden om de spijsvertering te bevorderen.

Conclusie

Een buikvriendelijk kerstdiner is mogelijk met wat bewuste keuzes en goed te luisteren naar je lichaam, want vol is vol! En denk erover na om je darmflora in kaart te laten brengen en mogelijke voedingsovergevoeligheden te laten onderzoeken. Zo kun je in het vervolg eenvoudige aanpassingen maken en kun je genieten van de feestdagen zonder de nadelige bijwerking van buikpijn. Dit kan bij mij in de praktijk. 

Pin It on Pinterest