Herken je dat…?

Alweer honger, terwijl je net hebt gegeten? Een geheugen als een zeef? Die reep chocolade in de keukenkast roept jouw naam steeds? Geen puf hebben om de bank af te komen, vooral na het eten? Een slechte huid? Een opgeblazen buik? Een laagje vet teveel om je buik? Moeite met afvallen? Snel geprikkeld als je niet eet?
Dat zou best wel eens met het eten van suiker te maken kunnen hebben.

Hmmm, heerlijk zoet

Suiker, zo heerlijk zoet en we kunnen er maar geen genoeg van krijgen. Van zoete lekkernijen tot kant-en-klare maaltijden, pakjes en zakjes en fruitsappen en dranken, het is ook nog eens overal aanwezig. Maar wat zijn de effecten van suiker op ons lichaam en waarom is het belangrijk om op onze inname te letten?

Effecten van suiker

Suiker maakt ons een stuiterbal. Het geeft ons een korte piek aan energie en daarna worden we loom en zorgt het voor een mistig en duf gevoel. Als we veel suiker eten en dus vaak stuiteren, kan dat nadelige gevolgen hebben voor ons lijf, bijvoorbeeld hormonen die uit balans zijn (PMS, overgangsklachten, acné, stressklachten), diabetes type 2, hart- en vaat ziekten, concentratieproblemen, depressieve gevoelens en zelfs kanker.
Ook je taille wordt niet blij van suiker, suiker wordt door ons lichaam namelijk opgeslagen als vet. Niet alleen dat laagje rond je buik, het kan zich ook rondom je organen nestelen, zonder dat je het door hebt!
En als klap op de vuurpijl verzwakt het je immuunsysteem, waardoor ontstekingen in je lijf kunnen ontstaan, problemen met gewrichten, verteringsproblemen en zo gaat het rijtje nog wel even verder.
Wellicht dat je die snicker of die schep suiker in de koffie nu met hele andere ogen bekijkt?

Kortom

Suiker kan heerlijk zijn, maar kan ook leiden tot allerlei gezondheidsproblemen. Probeer dus je suikerinname te beperken en te kiezen voor gezonde alternatieven waar geen suiker (of zoetstof) aan toegevoegd is.

Ik help je op weg

Om je een beetje op weg te helpen, en je eens te laten ervaren wat het eten van suiker met je kan doen, organiseer ik, samen met Lieke van Studio Results!, binnenkort een suikerchallenge, waarin we 7 dagen lang geen suiker eten! Een week zonder suiker, wat gebeurt er met je? Ervaar je meer energie? Neemt de hunkering naar roze koeken en snoep af? Voel je je helderder in je hoofd? Rommelen je darmen minder? Word je huid rustiger? Ben je emotioneel stabieler? Minder eetbuien? Ik ben benieuwd.

Even wennen.

Natuurlijk kan zo’n week zonder suiker wel even wennen zijn, zeker als je een doorgewinterde zoetekauw bent. We zijn zo gewend geraakt aan de smaak van bewerkte producten dat we vergeten zijn hoe puur smaakt. Wij weten zeker dat je erachter komt dat er genoeg heerlijke alternatieven zijn om lekker te kunnen eten en drinken en gaan ons best doen om je fluitend en vol energie de week door te helpen.

Trouwens….

…een week geen suiker betekent niet alleen de geraffineerde witte tafelsuiker laten staan. Suiker wordt tegenwoordig in verschillende slimme vermommingen in producten verwerkt, dus dat wordt etiketten lezen in de winkel! Let dan op namen als glucose(stroop), dextrose, fructose, maïssiroop en maltose. Maar ook andere zoetstoffen zoals honing, agavesiroop, rijststroop, kokosbloesemsuiker en geconcentreerd fruitsap willen we deze week laten staan. Ten slotte ook de kunstmatige zoetstoffen, deze kunnen hetzelfde effect op je bloedsuikerspiegel hebben als gewone suiker en bovendien zijn ze om nog veel meer redenen handig om niet meer te eten. Denk aan aspartaam, sucralose, saccharine enz.

Nog even op een rijtje:

Suiker Challenge

  • Studio Gezondheid samen met Studio Results! Personal training Leiderdorp
  • 11 t/m 18 april 2023
  • deelname is gratis (opgeven kan tot 10 april)
  • dagelijkse mail met handige tips, recepten en oefeningen
  • opgeven via onderstaand formulier
Onder alle deelnemers wordt een gratis leefstijlgesprek bij Studio Gezondheid van 30 minuten (online) verloot!

Ja, ik doe mee van 11 t/m 18 april!

8 + 8 =

Pin It on Pinterest