Ik hoor vaak dat mensen last hebben van hun buik, of van hun maag, of dat ze problemen hebben met poepen, of allerlei onverklaarbare klachten hebben in het buikgebied. Ze zijn al meerdere keren naar de huisarts geweest, maar die kan hen ook niet echt verder helpen. Zo vervelend, want waar kun je dán nog terecht met je klachten? Bovendien heerst er nog eens een enorm taboe op praten over poep en buikpijn. Zo jammer!
Als orthomoleculair darmfloratherapeut heb ik mij gespecialiseerd in problemen rondom de darm, want gezondheid begint ten slotte in de darm. Aankomende tijd wil ik wat tips met je delen om je darmen in balans te houden, om klachten te voorkomen of een beetje te verlichten. We beginnen met vezels, want daar worden je darmen zo blij van, of je nu klachten hebt of niet.

Wat zijn vezels eigenlijk?

Je moeder zei vroeger al dat je volkoren boterhammen moest eten, want daar zitten vezels in! Maar wat zijn het eigenlijk? Vezels zijn complexe koolhydraten die niet worden verteerd door ons lichaam. In plaats daarvan gaan ze grotendeels onveranderd door ons spijsverteringsstelsel. Ze zijn te vinden in voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, noten, zaden, volle granen en peulvruchten. En ik kan alvast verklappen, in groente zitten veel meer gezonde vezels dan in volkoren brood.
Er bestaan oplosbare en onoplosbare vezels. Oplosbare vezels lossen op (verrassend 😊) in water en vormen een gel-achtige substantie in je darmen en helpen bij het gezond houden van de spijsvertering, het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel en het helpt om je langer verzadigd te voelen na het eten. De onoplosbare vezels nemen geen water op, ze voegen een hoop pulp toe aan de ontlasting, waardoor de darmbewegingen worden gestimuleerd waardoor je makkelijk naar de wc kunt. Beide soorten vezels helpen ontstekingen in de darmen te voorkomen.

Darmflora

Vezels zijn dus super belangrijk voor onze darmen. Ook voor onze darmflora, ze zijn namelijk de voeding voor ons microbioom. Dat is de verzamelnaam voor de miljarden kleine beestjes (bijvoorbeeld bacteriën of gisten) in onze darmen. Veel van die bacteriën zijn goed voor ons, ze ondersteunen onze gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Er wonen ook slechte bacteriën in onze darm, maar zo lang de goede de overhand hebben is dat helemaal niet erg, het microbioom is in balans.
Als je te weinig goede, of te veel slechte bacteriën in je darm hebt, dan ga je dat merken. Je krijgt last van je maag of van je darmen, of je raakt emotioneel uit balans. Of je krijgt op den duur last van eczeem, of astma, of je hormonen raken uit balans, of je krijgt slaapproblemen, of last van je gewrichten, of….. zo kan ik nog wel even doorgaan. Behoorlijk belangrijk dus dat je microbioom goed in balans is. Zorg dat ze genoeg te eten krijgen, eet genoeg vezels!

Hoe dan?

Hoe doe je dat dan, genoeg vezels eten? Helaas kom je er niet met een paar volkoren boterhammen met kaas en bij het avondeten wat groenten en een beetje volkoren pasta. Dat is echt te weinig. Zorg dat je bij iedere maaltijd flink wat groenten eet, daar zitten de meeste gezonde vezels in. Probeer dus ook eens wat groenten in je ontbijt te verwerken. Neem een lekker (biologisch) appeltje zonder die te schillen, of een flinke hand blauwe bessen of frambozen (zoals wij deden in de bergen, zie hierboven op de foto). Neem in plaats van een vruchtensapje, het hele stuk fruit, zodat je alle vezels uit het fruit ook binnenkrijgt. Neem af en toe een handje ongebrande noten of wat zaden. Ook in peulvruchten en (pseudo)granen zitten genoeg vezels (zoals boekweit, quinoa, spelt, rogge). Sla trouwens liever de vezels uit tarwe (brood, pasta) over, zeker als je al last hebt van je buik. In brood en pasta zitten wel vezels, maar ook andere stoffen waar je darm helemaal niet blij van wordt, zoals gluten.

Ontlastingsonderzoek

Als je darmen echt goed in de war zijn, los je dat helaas niet alleen op met het eten van meer vezels, sterker nog, dan kun je juist meer last van je buik krijgen als je vezels toe gaat voegen. Heb je echt regelmatig last van (vage) buikklachten of bijvoorbeeld de hierboven genoemde klachten, dan raad ik je van harte aan om een ontlastingsonderzoek te laten doen bij mij in de praktijk. Ik maak dan een gedegen plan om de boel weer op de rit te krijgen. Wil jij dat ook? Stuur me dan een berichtje.

 

Pin It on Pinterest