Heel lang hield ik niet van gemberbier. Ik ben niet zo’n zoetekauw en de gemberdrankjes op het terras of in de supermarkt zijn veel te zoet voor mij. Totdat ik ontdekte dat je gemberbier prima zelf kunt maken, wat een feest! Fijn ook dat aan gember ook nog eens allerlei geneeskrachtige eigenschappen worden toegekend, het werkt namelijk ontstekingsremmend, is goed voor de maag (vooral bij maagzuurklachten een super product), helpt tegen misselijkheid, bevordert de spijsvertering en werkt goed tegen verkoudheid en keelpijn.
Bij ons staat nu weer een potje gember te borrelen in de keuken, klaar om gebruikt te worden. Hier het recept, dan kunnen jullie ook proeven!
Zelfgemaakt gemberbier begint vaak met een “ginger bug”, een gefermenteerde startercultuur gemaakt van gember, suiker en water.
Recept voor een Ginger Bug:
Je hebt nodig:
2-3 eetlepels geraspte verse gemberwortel (inclusief de schil)
2-3 eetlepels suiker (bij voorkeur biologische suiker, omdat deze geen antimicrobiële resten bevat)
2 kopjes water (gefilterd, indien mogelijk)
Kleine steriele glazen pot
Doorlatend doek (of koffiefilter)
Stap voor stap:
Plaats 1 eetlepel geraspte gember, 1 eetlepel suiker en al het water in een glazen steriele pot met een losjes bevestigd deksel of een stukje ademende stof, zoals kaasdoek, vastgezet met een elastiekje.
Voeg elke dag dezelfde hoeveelheid geraspte gember en suiker toe en roer goed en dek de pot weer af.
Binnen enkele dagen zou je moeten zien dat er bubbels ontstaan en dat de bug begint te bruisen. Dit proces kan 3-6 dagen duren. Het ruikt ook naar gist. De ginger bug is klaar en je kunt hem in de koelkast zetten.
Zodra de ginger bug actief bubbelt, is deze klaar om te worden gebruikt als startercultuur voor je gemberbier.
Recept voor Zelfgemaakt Gemberbier met de Ginger Bug:
Je hebt nodig:
1 kopje suiker
1 kopje ginger bug
3-4 eetlepels geraspte verse gemberwortel
1 citroen, sap en schil (biologisch)
8-10 kopjes water (gefilterd, indien mogelijk)
1 weckpot en flessen om het bier in te bewaren
Stap voor stap:
Kook 4 kopjes water en los de suiker erin op om een suikersiroop te maken. Laat het afkoelen tot kamertemperatuur.
Voeg de geraspte gemberwortel, het sap en de schil van de citroen toe aan de suikersiroop.
Voeg 1 kopje ginger bug toe aan het mengsel.
Giet het mengsel in een grote glazen pot met een losjes bevestigd deksel of een stukje ademende stof. Laat de pot op een warme, donkere plaats staan om te fermenteren.
Laat het gemberbier fermenteren gedurende 2-7 dagen, afhankelijk van de gewenste smaak en bruis. Proef regelmatig om de voortgang te controleren.
Zodra het gemberbier de gewenste smaak en bruis heeft, zeef je het om de vaste deeltjes te verwijderen en giet je het in flessen. Sluit de flessen goed af.
Laat de flessen nog eens 1-3 dagen op kamertemperatuur staan voor een tweede fermentatie, als je meer bruis wilt.
Zet de flessen in de koelkast om de fermentatie te vertragen.