Soms lijk ik verstrikt te raken in de drukte van het dagelijks leven. Ik word meegezogen in mijn verantwoordelijkheden, deadlines en verwachtingen. Ik word geleefd door externe prikkels en eisen en heb aan het eind van de dag veel voor anderen gedaan, maar ben iets essentieels vergeten, mezelf….
Even ontspannen. En dat terwijl ik weet hoe belangrijk ontspanning is voor de kwaliteit van mijn dag, mijn werk, mijn relaties, mijn…. ja…..alles eigenlijk. Ontspanning is niet alleen een welverdiende pauze van de hectiek van het dagelijks leven, maar het speelt ook een cruciale rol in het behouden van een goede gezondheid. Als ik ontspanning vergeet, raak ik uit balans en lijdt mijn gezondheid daar onder.
Een van de belangrijkste lessen die ik tijdens mijn studies heb geleerd, is dat ontspanning geen luxe is, maar een noodzaak voor ons welzijn. Een fascinerende ontdekking was de rol van de nervus vagus en hoe die onze algehele gezondheid en welzijn beïnvloedt.

Nervus vagus

De nervus vagus, ook wel de ‘zwervende zenuw’ genoemd, is een belangrijke speler in ons autonome zenuwstelsel en heeft een directe invloed op ons lichaam en geest. Het maakt deel uit van het parasympathische zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor het reguleren van rust, herstel en ontspanning. Wanneer de nervus vagus actief is, wordt ons lichaam in een staat van rust en vertering gebracht: de hartslag en bloeddruk verlagen, de spijsvertering wordt bevorderd, het lichaam kan voedingsstoffen opnemen, het lichaam herstelt en er is energie voor allerlei processen in het lichaam waar bij stress en prikkels geen energie voor is.
De andere kant van de medaille, de actie-stand van ons lichaam, het sympatische zenuwstelsel, zorgt voor actie, alertheid, verhoogde hartslag, versnelde ademhaling, toename van energie naar de spieren: het is de vecht-of-vluchtstand van het lichaam. Tegenwoordig kennen wij die stand als de stress-stand.
Normaal gesproken zijn sympatisch- en parasympatisch zenuwstelsel met elkaar in balans en werken ze samen. Maar als je voortdurend in een alerte actiestand staat, is er sprake van chronische stress. Chronische stress beïnvloedt niet alleen onze geestelijke gezondheid, maar ook onze lichamelijke gezondheid. Omdat alle energie naar de spieren gaat, wordt het immuunsysteem ondermijnd en put het onze energiereserves uit. Je neemt niet genoeg voedingsstoffen op uit je eten omdat je niet lekker aan het verteren bent. Je bloeddruk is verhoogd, je hormonen raken uit balans….
Door ontspanning af en toe prioriteit te geven, geef je je lichaam en geest de broodnodige rust en hersteltijd.
Heb jij voldoende aandacht voor ontspanning in je dag?
Naarmate ik me meer verdiepte in de rol van de nervus vagus, begreep ik hoe ademhalingstechnieken een directe invloed hebben op het stimuleren van deze belangrijke zenuw. Onze ademhaling is namelijk een directe verbinding met ons zenuwstelsel en kan direct de nervus vagus stimuleren en kunnen ontspannen.

Stimuleren van de nervus vagus – ontspanningsoefening

Een eenvoudige maar zeer effectieve ademhalingsoefening die ik regelmatig toepas gaat als volgt:
  1. Ga comfortabel zitten in een stoel of op de grond, met je rug recht en je handen ontspannen op je schoot.
  2. Sluit je ogen en breng je aandacht naar je ademhaling. Merk op hoe je ademt zonder er iets aan te veranderen.
  3. Adem rustig in door je neus gedurende een telling van vier seconden. Voel de lucht in je neusgaten stromen en vul je buik met lucht.
  4. Houd je adem even vast gedurende een telling van vier seconden.
  5. Adem langzaam uit door je mond gedurende een telling van acht seconden. Laat alle spanning en stress los terwijl je uitademt.
  6. Herhaal dit patroon van inademen gedurende vier seconden, vasthouden gedurende vier seconden en uitademen gedurende acht seconden gedurende 5 tot 10 minuten, of zolang als je wilt.
 
Wist je trouwens dat ook onze voeding een dagelijke stress factor kan zijn? Daarover gaat mijn volgende blog – binnenkort online!

Pin It on Pinterest