In ons moderne, (stedelijke) bestaan raken we makkelijk verstrikt in onze dagelijkse routines, omgeven door kunstmatig licht en vastgelijmd aan een stoel, starend naar een scherm. Maar wat als ik je zou vertellen dat een eenvoudige handeling zoals elke ochtend naar buiten gaan direct na het wakker worden een enorme impact kan hebben op je fysieke en mentale welzijn?
Nu met de lente in aantocht (want tsja, het weer valt nog een beetje tegen) wordt het steeds makkelijker om even naar buiten te gaan en te profiteren van natuurlijk licht en jezelf even op te laden.
Veel wetenschappelijk onderzoek (bijvoorbeeld door Dr. Andrew Huberman, een vooraanstaand neurowetenschapper verbonden aan Stanford University) toont de effecten van daglicht op ons lichaam en geest inmiddels aan. In de buitenlucht zijn, vooral in de ochtend, is super belangrijk is voor onze gezondheid!

Daglicht is een cruciale regulator van onze biologische klok, die bekend staat als het circadiaanse ritme. Wanneer we ’s ochtends worden blootgesteld aan natuurlijk licht, wordt ons lichaam aangemoedigd om de productie van het hormoon cortisol te verhogen, wat ons helpt wakker te worden en ons energiek te voelen. En gefocust en alert. Heerlijk toch, om zo de dag te beginnen?
Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat blootstelling aan daglicht in de ochtend onze slaapkwaliteit ’s nachts kan verbeteren. Door onze interne klok ’s ochtends vroeg in te stellen met natuurlijk licht, helpen we ons lichaam om ’s avonds op het juiste moment melatonine te produceren, het hormoon dat verantwoordelijk is voor het reguleren van slaap en waakzaamheid. Dit kan leiden tot een diepere, meer verkwikkende slaap, en wie wil dat nou niet?
Maar de voordelen van buiten zijn, zijn niet alleen fysiologisch; het heeft ook grote voordelen voor onze mentale gezondheid. Onderzoek laat zien dat blootstelling aan natuurlijk licht stress vermindert en onze stemming verbetert. Dit komt deels door de invloed van licht op de productie van neurotransmitters zoals serotonine en dopamine, die betrokken zijn bij het reguleren van emoties en het bevorderen van een gevoel van welzijn.
Bovendien kan buiten zijn, vooral in de natuurlijke omgeving, onze cognitieve functie verbeteren. Een studie uitgevoerd aan de Universiteit van Michigan toonde aan dat zelfs korte wandelingen in de natuur de aandacht en het werkgeheugen kunnen verbeteren.
Dus, hoe kun je deze inzichten toepassen in je dagelijks leven? Maak er een gewoonte van om elke ochtend direct na het wakker worden naar buiten te gaan. Zelfs als het maar voor een korte periode is (bijvoorbeeld maar 5 minuten), kan het een wereld van verschil maken voor hoe je je voelt en functioneert gedurende de dag. En naar buiten gaan wordt gelukkig steeds makkelijker met de lente in aantocht (hoewel ik vanochtend nog een wandeling maakte met een paraplu, maar ook dat kan gewoon hoor 😊).
Of het nu gaat om een wandeling in het park, een paar minuten in de tuin doorbrengen of gewoon genieten van een kopje koffie op het balkon, het belangrijkste is om blootstelling aan natuurlijk licht een prioriteit te maken. Probeer het maar eens. Misschien moet je even een drempel over (niet alleen letterlijk dus), en misschien zie je een hoop leeuwen en beren op de weg, denk dan maar aan de voordelen en start klein. Hopelijk ervaar jij ze ook snel!

Pin It on Pinterest