Wat zullen we vandaag weer eens ontbijten?

Eet jij ook iedere ochtend één of twee bammetjes met kaas of hagelslag? Nou, dan ben je zeker niet de enige! Brood is vaak een populaire keuze: makkelijk verkrijgbaar, snel te bereiden en je kunt het ook nog eens mee de auto in nemen als je snel richting je werk moet.
Jammer genoeg is brood (ja, ook volkoren brood) niet zo gezond als je misschien denkt. Sterker nog: het kan bij veel mensen klachten veroorzaken én in stand houden.
Granen worden vaak geprezen als een bron van belangrijke voedingsstoffen, maar is dat wel echt zo? Vanuit de orthomoleculaire voedingsleer weten we dat tarwe, het belangrijkste ingrediënt van brood, eigenlijk niet zo rijk is aan voedingsstoffen. Zo zijn er inmiddels verschillende vooraanstaande cardiologen en voedingswetenschappers die stellen dat brood zelfs schadelijk is voor de gezondheid.

Ja maar, brood bevat toch lekker veel vezels?

En vezels zijn toch gezond? Klopt, vezels zijn super gezond en belangrijk voor je darmen. Maar groenten en fruit bevatten per calorie veel meer vezels en ook nog eens veel meer voedingsstoffen! Als je graag veel vezels wilt eten kun je dus veel beter groenten en fruit eten.
Naast dat granen – en dus volkorenbrood – relatief weinig voedingsstoffen bevatten, kunnen ze verantwoordelijk zijn voor veel klachten. Die granen in brood, of dat nou tarwe, spelt of gerstenbrood is, bevatten gluten (en trouwens ook andere vervelende stoffen) die irriterend werken op de slijmvliezen, waaronder die van je darmen.

Herken je misschien een van de volgende klachten?

·        Buikpijn
·        Diarree
·        Opgeblazen gevoel
·        Hele dunne poep of juist obstipatie
·        Brain fog (hersenmist, dus een onhelder hoofd)
·        Hoofdpijn
·        Vermoeidheid
·        Angst
·        Depressie
·        Gewrichts- en spierklachten
·        Gevoelloosheid van de benen of armen
·        Huidklachten, waaronder eczeem
·        Bloedarmoede
·        Problemen van het zenuwstelsel
Veel mensen hebben zonder te weten last van gluten overgevoeligheid. De huisarts test vaak alleen op coeliakie (een auto-immuun aandoening), als er een vermoeden bestaat dat gluten en jij niet goed samengaan. Als coeliakie is uitgesloten, wordt je met klachten en al weer terug naar huis gestuurd.

Wil je weten of jij overgevoelig bent voor gluten?

Probeer dan eens een tijdje de gluten (en dus de boterhammen, maar ook pasta en koekjes en taartjes) uit je voeding weg te laten. Houd je hier 6 weken lang heel streng aan, zodat je systeem de kans krijgt om te ervaren hoe het is zonder gluten. Na 6 weken kun je een klein beetje gluten toevoegen aan je voeding en kijken wat er gebeurt. Als je klachten minderen in de 6 weken zonder gluten en weer terugkomen bij het herintroduceren, dan weet je dat je overgevoelig bent voor gluten.

EMB-test

Je kunt er ook voor kiezen om een EMB-test af te nemen, klik HIER voor meer informatie. Bij deze bloedtest wordt energetisch gemeten of sprake is van overgevoeligheid voor gluten.

Alternatieven

Of je nu gevoelig bent voor gluten of niet, afwisseling is altijd goed en aan te raden. Als je iedere ochtend en iedere middag een aantal boterhammen eet, probeer eens een aantal dagen om te ontbijten zonder brood en gluten.
Een goed alternatief voor brood is (glutenvrije) havermout. Havermout is rijk is aan vezels en complexe koolhydraten, die helpen om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Je kunt havermout bereiden met water, wat kaneel en een theelepeltje kokosolie en het vervolgens aanvullen met gezonde toppings zoals noten, zaden en bessen, voor een voedzaam en vullend ontbijt.
Een ander alternatief is chiazaadpudding. Chiazaad is een uitstekende bron van vezels, eiwitten en omega-3 vetzuren, die allemaal belangrijk zijn voor een gezonde darmflora en hormonale balans. Om chiazaadpudding te maken, meng je gewoon chiazaad met een vloeistof zoals (ongezoete) amandelmelk of kokosmelk en wat kaneel of kardamom en vanille extract en laat je het een tijdje in de koelkast staan om op te stijven. Voeg dan wat vers fruit en noten toe voor een smakelijk en voedzaam ontbijt.

 

Ook een hartig ontbijtje kan heerlijk zijn op zijn tijd. Kijk maar eens naar deze receptjes.

Glutenvrije groenteomelet:

Ingrediënten:
·        3 eieren
·        Handvol verse groenten naar keuze (zoals spinazie, paprika, champignons, tomaten)
·        1 lente-ui, fijngesneden
·        Zout en peper naar smaak
·        Optioneel: kaas (zoals feta, mozzarella of geitenkaas)
·        Olijfolie of roomboter om in te bakken
Bereidingswijze:
Verhit wat olijfolie of roomboter in een koekenpan op middelhoog vuur.
Voeg de verse groenten en lente-ui toe en bak ze kort tot ze zacht zijn.
Klop ondertussen de eieren los in een kom en breng op smaak met zout en peper.
Giet het eimengsel over de groenten in de koekenpan en laat het geheel op laag vuur bakken tot de omelet stevig is.
Bestrooi eventueel met geraspte kaas en laat het smelten.
Snijd de omelet in punten en serveer als een heerlijk hartig ontbijt!

Een 1, 2, 3tje

Ingrediënten:
·        2 eieren
·        2 handjes rauwe ongezouten noten
·        2 sinaasappels of een hand vol gestoomde of geroerbakte groenten
Bereiding:
Kook of bak de eieren. Combineer met noten en fruit of groenten. Giet eventueel een scheut olijfolie over de groenten heen.
Wissel af met je 1, 2, 3tjes.

Pin It on Pinterest