Vasten is al zo oud als de mensheid. Onze voorouders deden dit honderduizende jaren geleden al. Niet vanuit een hype of omdat het wel eens leuk was om te proberen, maar uit bittere noodzaak. Voedsel was niet altijd en overal beschikbaar. Vonden ze voedsel, dan deden ze zich daar flink te goed aan, weer gevolgd door soms dagen zonder eten. Ons lichaam is hier eigenlijk voor gemaakt: dagen van overvloed en dagen van schaarste. Zo blijft ons lichaam metabool flexibel, waarbij het goed kan schakelen tussen verschillende brandstoffen (koolhydraten en vetten) voor energie. Dit heeft enorme gezondheidsvoordelen. Eigenlijk zie je het terug in heel veel eeuwen oude culturen over de hele wereld, vasten is een onderdeel van hun gewoonten en gebruiken, om de stilte van het niet eten te ervaren en om de helende krachten van het vasten te ervaren.
Ik ben zelf ook dol op vasten als methode, ik gebruik het als hulpmiddel om die metabole flexibiliteit te stimuleren.  Dit kan een langere periode vasten zijn of intermittent vasten, waarbij je afwisselende periodes van eten en vasten hanteert. Naast de grote voordelen die het kan hebben voor je metabole flexibiliteit en het verbranden van vet, zitten er nóg allerlei voordelen aan vasten, zoals voor je hormoonhuishouding, je geheugen, je vermogen om nieuwe dingen te leren, anti-aging, het helpt je immuunsysteem en zo kan ik nog even door gaan. Dat vasten ook geweldig is voor je darmen wordt nog wel eens over het hoofd gezien. Maar dat is het wel!

Darmen als Centrum van Gezondheid

Zoals je weet, spelen onze darmen een centrale rol in onze algehele gezondheid. Een gezonde darmflora en een gezond darmslijmvlies is essentieel voor een efficiënte spijsvertering, opname van voedingsstoffen en het reguleren van ons immuunsysteem. Daarom dring ik er steeds zo op aan om goed voor je darmen te zorgen. Wat doet vasten dan voor de darm?
Vasten en de darmen
  • Het geeft een reset van de darmflora. Het biedt de darmen de kans om ongewenste bacteriën te verwijderen en de diversiteit in je microbioom te verbeteren om zo en een gezondere balans te herstellen.
  • Versterking van de barrièrefunctie, het darmslijmvlies: Het darmslijmvlies fungeert als een beschermende barrière die de binnenwand van de darmen bedekt. Het voorkomt direct contact tussen het gevoelige darmweefsel en potentieel schadelijke stoffen zoals bacteriën, virussen, parasieten en gifstoffen die aanwezig kunnen zijn in voedsel en andere ingeslikte materialen. Daarnaast heeft het een belangrijke rol in het immuunsysteem. Inmiddels laat zeer indrukwekkend wetenschappelijk onderzoek zien dat door te vasten dit darmslijmvlies kan herstellen en versterken, waardoor het risico op ontstekingen en darmproblemen afneemt.
  • Door vasten verbetert je spijsvertering. Je darmen krijgen de tijd om het voedsel volledig te verwerken zonder constant nieuwe input te ontvangen.
Zo zie je maar, vaak wordt gezegd dat vasten gewoon een van de vele diëten is om lekker snel af te vallen. Dat is het echt niet. Ik zie het als een staat van heling waarin je je lichaam brengt. Je lichaam is ontworpen om te vasten, je kunt het dus therapeutisch inzetten om je lichaam te helen.

Wat je nog wel even moet weten

Natuurlijk is het goed om een aantal dingen van te voren te weten en goed te overwegen. Zo kun je beter niet vasten als je zwanger bent of borstvoeding geeft of als je bekend bent met eetstoornissen. Ook zijn er bepaalde ziektebeelden waarbij vasten wel een goed idee kan zijn, maar waarbij deskundige begeleiding sterk aan te raden is, zoals bij diabetes type I en II of bij een flinke burn-out.
Benader het vasten in elk geval serieus. Spring niet direct van nul naar honderd. Een marathon loop je toch ook niet van de een op de andere dag zonder te trainen? Als je wilt starten met periodiek vasten, bouw dit langzaam op. Dat geeft je lichaam de tijd zich aan te passen. Luister naar je lichaam en volg je lichaam.
Tot slot is het goed om op te merken dat als je vrouw bent en je wilt vasten, het goed is om ook rekening te houden met je cyclus. Er zijn periodes in de cyclus van een vrouw waarbij vasten een heel goed idee is en periodes waarbij het een minder goed idee is. Als je twijfelt of als je meer wilt weten, vraag dan begeleiding.
Mocht jij ook willen starten met vasten voor een blije buik, of misschien wel om een van die andere voordelen, ik begeleid je graag in je reis!

Pin It on Pinterest