Ze zit gespannen tegenover me. Ik krijg zoveel stress van al die buikpijn. En ik heb ook écht last van mijn menstruatie. Hoe graag ik het ook wil, ik durf de deur niet meer uit omdat ik bang ben dat ik op een ongelegen moment naar de wc moet. En tijdens mijn menstruatie kom ik mijn bed niet eens uit. 

Gezondheid huist in de darm, zo onderwezen de oude geneesheren ons al. En dat je klachten niet los van elkaar kunt zien blijkt maar weer uit bovenstaand voorbeeld. Dus ook je hormoonhuishouding hangt nauw samen met hoe goed het gaat met je darm en alle beestjes in je darmen. Zo zie je maar weer dat je darmen veel meer doen dan je biologische bietjes verteren (of je Big Mac).
Ik kom in mijn praktijk veel jonge meiden tegen die kampen met hormonale problemen zoals zeer pijnlijke menstruaties of het uitblijven daarvan. En vaak zie ik een combinatie met een opgeblazen gevoel in de darmen, buikpijn of problemen met de ontlasting. Ook bij oudere vrouwen kunnen die darmen zonder dat je het misschien door hebt voor een hele vervelende overgang zorgen.

 

 

Hormonaal gezien valt er veel gezondheidswinst te behalen vanuit je darmen. Laten we eens duiken in waarom een divers microbioom belangrijk is voor je hormoonhuishouding: 
  • Gezonde darmen spelen een vitale rol bij het afbreken, afvoeren, hergebruiken en het goed omzetten van hormonen. Een gezonde darmflora kan hormonen bijvoorbeeld efficiënt afbreken en elimineren. Als je darmflora uit balans is, heb je kans dat je dus bijvoorbeeld een overschot hebt aan oestrogeen, waardoor je last kunt hebben van PMS klachten. Of van overgangsklachten.
  • Een divers microbioom helpt ontstekingen in je lichaam te verminderen. Ontsteking kan hormonale onevenwichtigheden verergeren en bijdragen aan PMS-symptomen. Een gezonde darm kan dit voorkomen.
  • Je darmen produceren zelf ook hormonen, of hormoonachtige stoffen. Zo wordt ongeveer 90% van je serotonine, het “gelukshormoon,” in je darmen geproduceerd. Je kunt je vast voorstellen dat als je darmflora uit balans is, je dus minder van dat gelukshormoon produceert en je dus ook meer last kunt hebben van vervelende stemmingsschommelingen tijdens de overgang of tijdens je menstruatie. Ook wordt de meeste melatonine (je weet wel, dat slaaphormoon) in de darm geproduceerd. Dus ook slaapproblemen zouden zomaar eens uit de darm voort kunnen komen.
Dus, hoe kun je zorgen voor een divers en gezond microbioom?

 

 

  • Je darmen houden niet van stress. Door een grote stressfactor (of door chronische stress) kunnen je darmbacterien flink ontregeld raken. Las dus geregeld ontspan momentjes in, ook al zijn die maar kort.
  • Vezels uit groenten en fruit zijn een prachtige brandstof voor gunstige darmbacteriën. Eet ook lekker veel knollen en bollen (zoals pastinaak, pompoen, zoete aardappel en 24 uur afgekoelde gewone aardappel).
  • Voldoende vet in je voeding is erg belangrijk voor gezonde darmflora. Eet dus bij iedere maaltijd wat roomboter/ghee of olijfolie.
  • Probiotica: yoghurt en andere gefermenteerde producten zoals zuurkool of tempeh bevatten veel goede  bacteriën om een mooi evenwicht te stimuleren in jouw darm.
  • Vermijd antibioticagebruik, want antibiotica doden niet alleen de slechte bacteriën, maar ook de goede darmbacteriën. Gebruik ze alleen indien echt nodig. En altijd samen met een goede probiotica.
Herken je bovenstaande klachten en wil je daar nu eindelijk eens mee aan de slag? Neem contact met me op!

Pin It on Pinterest