Voeding en supplementen voor een sterk immuunsysteem

De winter is koud, nat, donker, maar ook gezellig en knus. En heel veel mensen liggen snotterend en rillend in bed! Een krachtig immuunsysteem is essentieel om winterkwaaltjes te weerstaan. Hoe kun je je immuunsysteem een lekkere boost geven om niet door ieder virusje dat langs waait gevloerd te worden?
We beginnen natuurlijk met leefstijl in zijn algemeen. Hoe staat het met je stress levels? Stress, vooral chronische stress is funest voor je immuunsysteem. Probeer dus in de wintermaanden (nog) wat meer te ontspannen tussen de bedrijven door. En je slaap? Ook een hele belangrijke om je lichaam voldoende te laten herstellen. En niet te vergeten je darmen! Een gezond immuunsysteem kan namelijk alleen als je ook een gezonde darm hebt! Anders gezegd, als het met je microbioom niet goed gaat, ligt je immuunsysteem ook op z’n gat. Daarbij is een divers microbioom ontzettend belangrijk, om alle bacteriën, schimmels, virussen en parasieten in balans te houden. Met een schraal en eenzijdig microbioom ben je vatbaarder voor ziekte en ontsteking. De uitdaging is dus om je microbioom zo divers mogelijk te maken! Hierover schreef ik al eerder enkele blogs en je bent hiervoor ook hartelijk welkom in mijn praktijk.
 Kun je nog meer doen? Jazeker! Je kunt je immuunsysteem voorzien van goede voeding, van voldoende vitamines en mineralen en andere behulpzame stoffen. Het immuunsysteem is een complex meesterwerk en heeft dus goede voeding nodig om goed te kunnen functioneren.


Vitamine C.

Vitamine C is betrokken bij tal van processen die bijdragen aan een goed immuunsysteem. Zo is vitamine C een belangrijke antioxidant, het stimuleert de aanmaak van witte bloedcellen, het is ontstekingsremmend en het is nauw betrokken bij de aanmaak van collageen (wat weer super belangrijk is voor de darm en daar zat immers een groot deel van het immuunsysteem). Spruitjes, paprika boerenkool, zwarte bessen, blauwe bessen, citrusvruchten….allemaal rijk aan vitamine C. Het probleem is alleen dat bij het koken van die spruitjes of boerenkool een hoop vitamine C verdwijnt. Ben je echt flink verkouden en wil je jezelf een boost geven? Neem dan extra vitamine C middels een supplement.
Wist je trouwens dat als je darmklachten hebt, je mogelijk minder goed vitamine C op kunt nemen? Nog belangrijker om wat bij te slikken.
 

Vitamine D

Naast het reguleren van calcium voor gezonde botten, stimuleert vitamine D immuun cellen, vermindert het ontstekingen en (daar is hij weer) zorgt voor een gezond darmslijmvlies. Een optimaal vitamine D-niveau is essentieel voor een robuuste immuunrespons. Heb je je vitamine D waarde in je bloed wel eens laten checken bij de huisarts? Vooral in het winter is het lastig, zo niet onmogelijk, om voldoende vitamine D aan te maken, want de zon staat veel te laag. Helaas kunnen we vitamine D ook niet uit de voeding halen, gebruik in de wintermaanden dus een goed vitamine D supplement (en idealiter gebruik je dat supplement ook in de zomer, want gemiddeld hebben mensen in Nederland een flink vitamine D tekort, ook in de zomer).
 

Zink

Ook zink is weer betrokken bij ontstekingsremming en de ontwikkeling van immuun cellen. Het zit in veel in schaal- en schelpdieren en in bottenbouillon.
 

Kippensoep

Vers getrokken kippenbouillon (nee, dus niet het blokje van Unilever) is echt niet alleen troostvoedsel; het bevat ook voedingsstoffen die ontstekingen verminderen en het immuunsysteem versterken. En het zit ook nog eens boordevol collageen en glutamine voor een gezond darmslijmvlies. En dus een mooie bron voor zink.
 

Gember

Gember staat bekend om zijn ontstekingsremmende en verwarmende eigenschappen. Neem een lekker gembertheetje met hele dunne plakjes gember in heet water of rasp een beetje gember (voor een lekkere sterke versie) met een snufje kaneel en wat steranijs. Ook is gember natuurlijk heerlijk door gerechten om je immuunsysteem te ondersteunen. En je krijgt het er ook nog eens lekker warm van.
 

Donkere Bladgroenten

Boerenkool, spinazie en boerenkool zitten vol met vitamines, mineralen en antioxidanten die de immuniteit stimuleren. Voeg ze toe aan salades of smoothies.
 

Echinacea

Echinacea is een kruid dat bekend staat om zijn immuunversterkende eigenschappen. Het stimuleert en bevordert namelijk de toename van witte bloedlichaampjes, die beschermen je lichaam tegen schadelijke stoffen en ziekteverwekkers. Je kunt Echinacea preventief gebruiken in een wat lagere dosering, bijvoorbeeld nu tijdens de wintermaanden, gebruik het dan niet langer dan 6 weken. Of je kunt het bij acute klachten wat hoger gedoseerd innemen (maximaal 5 dagen achter elkaar).
 

Vlierbes

Echinacea is zeker effectief, maar heeft zijn beperkingen, zoals de aanbevolen gebruikslimiet van 6 weken. Maar wat als je nou nog niet beter bent en je weerstand extra boost nodig heeft?
 Gelukkig is er dan ook nog de vlierbes, of beter gezegd, het extract van de vlierbes. Het biedt effectieve ondersteuning voor het immuunsysteem, zij het op een iets andere manier dan Echinacea. Vlierbessen staan al duizenden jaren bekend om hun immuunondersteunende eigenschappen, maar dat zijn we helaas weer een beetje vergeten. Je oma had ze vroeger ook in het medicijnkastje liggen voor een betere weerstand.
 
Mocht je meer willen weten over het helpen van je immuunsysteem, en over hoe je leefstijl daarbij kan helpen? Neem dan contact met me op!
 
 
 
 
 
 
 

Pin It on Pinterest